Her ne kadar genel bir iş kazası tutanağı örneği yollamak maslahatin niteliğine yakışır olmasa da genel olarak iş kazası tutanaklarında minimal şu unsurların arsa almış olduğunı söyleyebiliriz:
İş kazası olduğu andan itibaren patron, patron vekili ya da birim amiri tarafından tutanak tutulmalı ve bu doküman saklanmalıdır.
Bu kimseler yaneşeliıkları iş kazasını SGK'evet kendileri bildirmelidirler; bildirimde bulunulmamasının yaptırımı ise bildirim evveliyatına kadar iş göremezlik ödeneği alamayacak olmalarıdır.
Hatta çalıştıran tarafından maslahatyeri kaymakamlık belirleme tutanağı tutulmamış ve Sosyal Emniyet Kurumu'na bildirim örgülmamış olsa dahi, iştirakçi tarafından iş kazasının tespiti istemli dava açılabilir ve yaşanan vakasın iş kazası olduğunun tespiti mahkemeden istenebilir.
İşçinin kaymakamlık sonucu maddi ve tinsel zarara uğraması halinde bunlar da tazminat olarak teamülverenden talep edilebilir.
İşveren tarafından iş kazası tutanağı tutulması zorunludur. İş kazası meydana gelmesine rağmen patron tarafından tutanak tutulmamış ise Içtimai Asayiş Kurumu aracılığıyla patron aleyhine idari mangiz cezası uygulanır.
Mevzunun daha anlaşılabilir olması açısından 5510 skorlı Kanun göre iş kazasının teşhismının konstrüksiyonlmasında kâr vardır.
5510 skorlı Kanunun 13. maddesine nazaran; sigortalının işveren tarafından hizmet ile sair bir yere gönderilmesi haysiyetiyle gerçek aksiyoni yapmaksızın sabık zamanlarda meydana mevrut kazaların, iş kazası nüshalacağı ikrar edilmiştir.
İş kazasının tespiti talebiyle açılacak olan davalara ilgili detaylı selen peyda etmek muhtevain kazası iş göremezlik ödeneği mevzuya ilişik makalemizi inceleyebilirsiniz: İş Kazasının Tespiti Davası
İş kazası bildiriminin kuruluşlması Toplumsal Emniyet Kurumu’na iki türde konstrüksiyonlmaktadır. Öncelikli olarak bildirimin kuruluşlması Sosyal Emniyet Kurumu genel ağ sayfasından elektronik ortamdan bünyelmaktadır. öbür bir politika ise kuruma aracısız makalelı olarak müracaat strüktürlması şeklindedir.
Söz konusu SMS iletiının kırmızıınabilmesi dâhilin sigortalıların, SGK web sayfası “E-SGK/SMS Brifing” butonu şeşnda yan düzlük SMS Hizmetleri muhtevain “Fen Giriş ve Güncelleme” seçeneğinden giriş yaparak cep telefonlarını sisteme teşhismlatmaları gerekmektedir.
Izahat: İş kazasının ne gerçekleştiği bütün detaylarıyla alay malay çalıştıran tarafından açıklanmalıdır. İş kazasına uğrayan kendini rapor edebilecek durumda ise kendisi bile tutanağa eklemeler yapabilir.
Kanunda iş kazası olarak bileğerlendirilen durumların gerçekleşmesinin ardından çalıştıran tarafından düzenlenmesi gereken belgeye iş kazası tutanağı denir.
İş kazası meydana geldiğinde iş kazasına uğrayan işçinin yahut bazı alacak kalemleri bağırsakin yakınlarının, tazminini talep edebileceği maddi tazminat kalemleri şu şekildedir: